Vitamín C
Vitamín C je pro naše tělo velmi důležitý. Je to významný silný antioxidant, je nezbytný pro tvorbu kolagenu, zajišťuje pružnost cév, kostí i zubů. Pomáhá hojit rány, posiluje imunitní systém, zabraňuje předčasnému stárnutí pokožky, snižuje míru únavy a vyčerpání. Je potřebný při vstřebávání železa atd.
Proti většině živočichů si ho naše tělo neumí samo vytvořit, musíme proto vitamín C přijímat v potravě.
Nejvíc céčka nám poskytne rakytník, čerstvé šípky a černý rybíz, pak paprika, citrusové plody, křen, brokolice, hodně vitaminu najdete i v kiwi a květáku…
Céčko patří mezi látky citlivé na kovy, tudíž ovoce a zeleninu krájíme nerezovým nebo keramickým nožem. Vaření, pečení a louhování v pokrmu vždy objem hodnotných látek sníží. Nejlepší je jíst zeleninu syrovou, ale dobře snáší zmražení a nakládání, např. kysané zelí.
A kolik céčka potřebujeme? Ideální množství vitaminu C pro dospělého člověka je 80 až 100 mg denně.
Alena N.