Babiččin recept na mramorovanou bábovku
V jednoduchosti je krása. Recept na pizza šneky najdete tady. Pokud byste ale přeci jen případnou návštěvu chtěli ohromit i sladkým občerstvením, tak pro Vás mám svůj tajný recept na mramorovanou bábovku.
Ingredience na směs:
- 250g polohrubé mouky
- 250g cukru krystal
- vanilkový cukr
- kypřící prášek do pečení
- 3 žloutky
- 4 bílky (na sníh)
- 100g vody
- 100g slunečnicového oleje
- rozinky nebo oříšky (nebo co máte rádi)
- citronová kůra
- kakao
Forma na bábovku:
- máslo na vymazání formy
- strouhanka nebo kokos na vysypání formy
Návod:
Všechny ingredience smíchejte dohromady až na bílky, ze kterých si vyšlehejte sníh, který do směsi postupně pomalu přimíchejte. Mezitím si předehřejte troubu na 180 stupňů. Formu na bábovku vymažte máslem a následně vysypte strouhankou nebo kokosem.
Přibližně půlku směsi nalijte do formy a do zbylé půlky přimíchejte kakao. Zbytek směsi i se zapracovaným kakaem nalijte rovněž pomalu do formy. A můžeme péct!
Bábovku pečte přibližně 45 minut na 180 stupňů. Po uplynulé době je ideální použít špejli, kterou strčíte do středu bábovky. Pokud je bábovka hotová, bude špejle úplně suchá. Pokud bude ještě od vlhkého těsta, je třeba dát bábovce trochu víc času. A voilà – bábovka je na světě. Aby bábovka lahodila i oku, stačí ji na vrchu posypat moučkovým cukrem.
Ať Vám chutná! 🙂
Autor: Lucie Piedová