Metla lidstva – Sladkosti?! Jak na dobré cupcaky?
Dnes ráno jsme na rádiu řešili sladkosti a dezerty. Ptali jsme se Vás, jaký dezert nebo sladkost je Vaše nejoblíbenější? Odpovědi byly různorodé, ale jedno je jisté! Sladké máme rádi. Pojďme si tedy nějakou tu dobrotu vykouzlit doma. Dneska to budou vanilkové cupcaky!
Recept (na 12 kousků)
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 30-50 g polohrubé mouky
- 110 g cukru krupice
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetku soli
- 60 g rozpuštěného a trochu zchladlého másla
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- lžička vanilkového extraktu nebo 2 vanilkové cukry
- kůra z jednoho citronu
- Krém:
- 75 g másla (ideálně pokojové teploty)
- 2 malé balení žervé (tj. cca 160 g)
- lžička vanilkového extraktu
- 250 – 400 g moučkového cukru
Nejdříve si připravte základ. Rozehřejte si troubu na 180 °C. Smíchejte si tekuté ingredience. Ve vedlejší míse dobře promíchejte všechny sypké ingredience, poté spojte všechny ingredience dohromady. Naplňte si košíčky do 3/4 a dejte péct na zhruba 25 minut. Pro kontrolu použijte špejli. Píchněte do cupcaku a pokud ji vyndáte čistou a neulepenou- máte hotovo :-). Kreativitě se meze nekladou a proto na krém využijte zdobení dle Vaší fantazie a libosti.
Poznámka na závěr: Po vyndání z trouby musíte nechat cupcaky vychladnout, aby se Vám neroztekl krém.
Dobrou chuť!
Autor: Lucie Piedová