Pampeliškový med snadno a rychle!
Sluníčko je konečně tady a s ním kvetou i všechny možné květiny. Mezi ty, které potkáme na každém rohu, jsou pampelišky! Dalo by se říci, že spoustu lidí je vnímá jako plevel! Ale dají se i dobře zužitkovat, co takhle pampeliškový med, který je dobrý, jak na nachlazení, tak na astma!
Co budete potřebovat?
Připravte si zhruba 400 kusů pampeliškových hlaviček, 2 litry vody, 3 kusy citrónu, 2 kg cukru krystal
Návod k přípravě:
- Hlavičky rozkvetlých pampelišek bez stonků vypereme pod tekoucí vodou.
- Vložíme do přibližně čtyřlitrového hrnce a zalijeme 2 lity vody. Přidáme omyté citróny, rozkrájené na kolečka a vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme a vše necháme 24 hodin louhovat.
- Druhý den přecedíme přes hustý cedník do čistého hrnce. Do šťávy přidáme cukr a za občasného míchání vaříme ještě asi 1,5 hodiny, až se med začne táhnout. Čím déle med vaříme, tím je hustší. Hotový pampeliškový med lijeme ještě horký do malých skleniček, uzavřeme víčkem a máme hotovo :-)!
Autor: Lucie Piedová