6 pravidel pro sběr hub!
Sběr hub mají rádi i lidé, kteří jinak houbám příliš neholdují. Je to fajn koníček a také relax. A když už máte rádi i jejich chuť, pochutnáte si na nich na x různých způsobů. Smaženice, houbovka, řízky z hub, guláš… Na co si ale při sběru hub dát pozor?
1. Sbírejte jen ty druhy hub, které bezpečně rozpoznáte! Pamatujte, že některé jedlé houby mají poddruhy, které jedlé nejsou.
2. V žádném případě houby při sběru neochutnávejte! Podle chuti nelze jednoznačně rozpoznat, jestli je houba jedlá, nebo je dokonce jedovatá.
3. Houby je nutné důkladně očistit a okrájet ještě v den, kdy jste je nasbírali.
4. Jestliže houby uskladníte na teplém místě bez přísunu vzduchu, zapaří se a dojde v nich k rozkladu bílkovin! Mohou tak způsobit zažívací potíže.
5. Vyvarujte se konzumaci hub na noc. Většina pokrmů z hub nepatří mezi ty nejlehčí.
6. Pokud možno, nekombinujte houby s tvrdým alkoholem. Může Vám to způsobit lehkou otravu.
Autor: Lucie Piedová